Cukor cuki ?

Cuki CUKOR?  Bizony a cukor az cuki... 

Az első időben mikor cukorbeteg lettem bizony elég frusztrált voltam.  Idegen volt minden amit  vele kapcsolatosan tennem kellett...  Sohasem szerettem a kötöttségeket.
 
Itt pedig minden nap bizonyos időközönként mérni kellett a cukor értékeket. Igaz betegségem legelején még inkább csak az orvosi rendelőben nézettem. Majd később kaptam egy hatalmas vércukormérő készüléket.
Azóta már a sokadikat koptatom és az évek folyamán egyre kisebbek lettek. Ami gondolom nemcsak nekem, hanem sorstársaimnak is megkönnyitette az életet. Ma már rengeteg féle, fajta van a piacon.

Ugyanígy injekciós tűkben is csak nagyméretűek voltak akkor még használatban. Kb. ilyenek mint amilyet a következő képen látni.Az első képen lévő az műanyag volt, a mellette lévő pedig  fém amit állandóan ki kellett főzni kuktában. Aztán kihülni hagyni majd ismét összeszerelni és használni. És ezt minden áldott nap. Hú de úntam... De ennek ellenére csináltam, hiszen élni akartam. 

Ma már ilyenekkel adom az inzulint és a cukormérő készülékek használata is sokkal egyszerűbb lett.   Mi is az a cukorbetegség?

A cukorbetegségben megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget.

1-es típusú

Ez a fajta főleg gyerek, ifjú és diákkorban alakul ki. De ma már van olyan idös is akinek 1-es tipusú van.  Röviden: A hasnyálmirigy sejtjei amelyek inzulint termelnek elpusztulnak a szervezetben. Ezért van szükség az inzulin pótlására. Mivel hiányzik az inzulin a szervezetből a vércukor nem tud a sejtekhez jutni, hanem bent marad a vérben. Így jön létre a magas vércukorszint. Mivel a sejtek nem akarnak éhezni, a fehérjéket és zsírokat alakítják át cukorrá.  Ezt a fajtát  kezelik inzulinnal.

2-es tipusú

Ez általában inkább idős korban alakul ki tapasztalatom szerint főleg a túlsúlyos egyéneknél jelentkezik, persze itt is vannak kivételek. Sőt ez a tipus már a túlsúlyos gyerekeknél is kialakul. És az is előfordult már, hogy nagyon vékony testalkatú fiatalnál 2-es tipusú Diabetes alakult ki.  Itt nem pusztulnak el az inzulinttermelő sejtek csak nem működnek rendesen. Nem elegendő az inzulintermelés és így a vércukor nem tud eljutni a sejtekhez. Mivel itt jelen van valamennyi inzulin a vércukorszint nem emelkedik olyan hamar. Itt általában tablettás kezelést javasolnak, de van aki ugyanúgy inzulinozza magát mint az 1-es tipusú cukros.

Nem fogok itt nagyon részletes infót írni a cukorbetegségről, hiszen arról már nagyon sokan írtak többféleképpen és több nézetből. Az interneten rengeteg oldalt találni ezzel kapcsolatban.

Én azt szeretném leírni ahogy én átéltem és élem.

Eleinte mindig csak fehér zsemlyét, kenyeret fogyasztottam, sok felvágottat, sajtot, kefirt , tejet... mindent amiben nem volt cukor. Mert azt mondták, mert azt ette akkoriban minden cukros, mert nem akartam kilógni én sem a sorból?  Hát lehet, hogy ez is közrejátszott benne. Viszont addig míg nem saját kereső vagy azt kell enned amit otthon kapsz...

Ma már fehér termékeket csak elvétve eszem. Ugyanúgy kenyérből mint tésztafélékből is... Imádom a fekete kenyeret, a rozsosat és a teljes kiőrlésűt is. 

Betegségem kezdetén bevoltam állítva 3-2-3-2-3-2-re. Aki cukros az tudja, hogy ez a reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, vacsorát és a késői vacsora mennyiséget jelenti. Ez kb. 180 Szénhidrátot adott ki naponta. 

Ma már vagyis már egy jó ideje  minden étkezés előtt és utána mérem a cukromat, ami nagyobb szabadságot ad. Ezzel a módszerrel mindent ehetek amit csak akarok.  Itt Ausztriában Brotegységgel (BE) számolunk.

1 BE = saccolásként = 10 -12 szénhidrát (de minden élelmiszernél más-más a szénhidrát mennyiség )

Hát ezt meg kell tanulni NINCS MESE !!! Én se tudom kivülröl minden élelmiszerét, de ezért vanak a kisérő könyvecskék. ( Ezt tanultam meg én is legelőször, hogy minden ételnek más-más a szénhidrát tartalma )

Ehhez minden országban kellenek hogy legyenek táblázatok (ezeket orvosodtól is megkapod), könyvek amelyeket könyvesbolti tudakozódások után fedeztem  fel. Ma meg már az internet is tele van jobbnál jobb diétás ételekkel, ahol általában (nem mindig) szerepel a tápanyag tartalom is.